De afgelopen jaren is de vakantiemarkt op jaarbasis gegroeid met ongeveer 1,5%. Dit kwam enerzijds door de groeiende welvaart en anderzijds het groeiende aantal vitale senioren met meer tijd. Deze groei zat voornamelijk in korte weekendtrips. Met de komst van het Coronavirus heeft de vakantiemarkt op z’n kop gezet. In maart werden veel vakanties verkort, uitgesteld of zelfs helemaal geannuleerd. De groei zat hem met name in de camper- en caravanmarkt.
In de aanloop naar de zomerperiode was het aantal besmettingen gedaald en veel mensen waren weer toe aan vakantie. Vliegen is echter nog steeds onzeker en het vertrouwen in verschillende voorzieningen zoals hotels in het buitenland is nog steeds niet hersteld. Het gevolg is een groei in autovakanties: ook met campers en caravans. Deze hebben namelijk het voordeel van flexibiliteit en eigen sanitair. Dat zijn twee hele belangrijke factoren in deze Corona crisis.
De groei in de camper- en caravanmarkt is dusdanig groot dat veel verkopers en verhuurders die niet aankunnen, want deze situatie had niemand kunnen voorspellen. Traditioneel is de camper- en caravanmarkt populair bij senioren. Nu is er een enorme groei onder jongeren. Het aantal camperbezitters onder de 35 is tussen april en juli 2020 met 17,2% gestegen, zo blijkt uit cijfers van de Bovag en RDC. De branchevereniging Caravan- en Camperbedrijven geeft aan dat camperbezit in de leeftijdscategorie 18-25 zelfs met bijna 27% gestegen is. Ook het aantal caravanbezitters onder de 25 met 7,5% toegenomen maar het totale aantal caravanbezitters is netto gelijk gebleven. Dit komt omdat het aantal eigenaren boven de 65 met 2% is afgenomen.
Het onderhouden van en rijden met dit soort voertuigen is niet vanzelfsprekend voor mensen die dat niet gewend zijn. Naast de groei in de camper- en caravanmarkt is er ook een groei in (particulier) verhuur van campers en caravans aan tijdelijke gebruikers. Bij deze groep gebruikers is goed onderhoud en rijgedrag net zo min vanzelfsprekend. Bij het onderhouden van deze voertuigen zijn de banden één van de belangrijkste aandachtspunten. Denk hierbij aan: draagvermogen, bandenspanning, balanceren en leeftijd.
Draagvermogen
Tegenwoordig worden veel campers en caravans uitgerust met banden met een hoger draagvermogen. Deze banden zijn vaak van het type c en ontworpen voor een grote bestelwagen of lichte truck. Dit soort banden zorgen voor meer draagkracht en verbeteren het weggedrag van de caravan. Wel zijn deze vaak ook wat stugger. Daarom is het verstandig om ervoor te zorgen dat het draagvermogen van de banden niet meer dan circa 100 kilo boven dat van de as uitkomt.
Tire pressure
Als een band te weinig lucht heeft dan is dat weliswaar comfortabeler maar het vermindert wel het draagvermogen en de voertuigcontrole terwijl het brandstofverbruik en de slijtage omhooggaan. Dat is het kleine beetje extra comfort niet waard. Voor standaard caravanbanden hanteert de ANWB een vuistregel van 3 bar. Bij reinforced- en c-banden gaat dat omhoog naar 3,5 tot 5 bar. Overigens adviseert de bandenindustrie om vanaf 4,5 bar versterk
te (stalen) ventielen te gebruiken. Op de zijkant van de band staat echter de gewenste bandenspanning. Wijk hier nooit meer dan 0,5 bar vanaf om de veiligheid.
Balanceren
Door onbalans veroorzaakte trillingen kunnen overmatige slijtage aan het onderstel en de opbouw (meubilair) tot gevolg hebben. Met ‘stuiterende’ wielen de weg op gaan is niet alleen slecht voor het voertuig; het kan ook de veiligheid in geding brengen. Bij te hard rijden gaan caravans zwiepen, vaak gebeurt dat al bij snelheden boven de 100 KM / uur. Zorg daarom dat de banden goed gebalanceerd zijn en rijd nooit harder dan 100 KM / uur.
Leeftijd
Bij campers en caravans is de leeftijd van de band vaak belangrijker dan het aantal gereden kilometers. Dit komt omdat er in het algemeen minder met caravans gereden wordt en het risico bestaat dat de banden eerder uitdrogen dan dat deze opgereden worden. Dat is voor de gemiddelde gebruiker lastig te herkennen, maar uitgedroogde banden hebben een verhoogd risico om te klappen, met alle gevolgen van dien. Om deze reden verlopen veel voertuigverzekeringen als de banden ouder zijn dan 6 jaar.
Zorg bij elke vakantie dat de banden goed nagekeken zijn. Wilt u echter de gehele reis zeker zijn van uw banden? Overweeg dan een TPMS oplossing zoals FOBO Tire Plus of FOBO Tire 2. Met deze systemen heeft u dankzij de gratis app altijd zicht op de status van uw banden. En mocht er onverhoopt toch iets gebeuren dan wordt u door het systeem direct op de hoogte gesteld.
Wilt u meer weten? Kijk dan hier in onze webshop.
Comments are closed.